Słynne kompozycje przypraw i ziół

W większości sklepów spożywczych można kupić mieszanki przypraw. Mieszanki przypraw można przygotować także samodzielnie pod warunkiem, że znamy składniki z nich zawarte. Proporcji poszczególnych składników nie określa się ściśle, stąd każdy ma możliwość stworzenia mieszanki o indywidualnie dobranej ostrości i aromacie.

Czubrica

To mieszanka przypraw używana w kuchni bułgarskiej. Występuje w dwóch rodzajach: zielona i czerwona. W obu najważniejszym składnikiem jest cząber górski. Oprócz niego do czerwonej czubricy dodawany jest czosnek, cebula i papryka. W zielonej znajdziemy por, szczypiorek i natkę z pietruszki. Czubricę można dodawać do zup, mięs (także drobiu), sałatek, warzyw strączkowych.

Curry

To przyprawa, która jest charakterystyczna dla kuchni Dalekiego Wschodu. W jej składzie znajdują się: pieprz cayenne, kolendra, imbir, pieprz czarny, cynamon oraz kurkuma, której curry zawdzięcza żółty kolor. Curry poprawia smak daniom z drobiu, warzyw, ryb i mięs.przyprawy

Zioła prowansalskie

Nazwa sugeruje pochodzenie tej mieszanki ziół, pochodzi z Prowansji. W składzie tej mieszanki znajdują się suszone zioła: majeranek, cząber, bazylia, oregano, estragon, bazylia, tymianek. Zioła prowansalskie można dodawać do sałatek, sosów, zup, potraw z jaj, dań rybnych i mięsnych, także do drobiu.

Garam masala

To przyprawa stosowana w kuchni indyjskiej. Jej smak może być lekko słodkawy lub pikantny.
W skład tej mieszanki wchodzą: goździki, kardamon, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, kolendra i kminek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *